marți, 17 iunie 2008

0

Zi istorica

   Zi istorica, azi m-am reapucat sa cant la pian. De fumat nu m-am lasat, dar m-am apucat de cantat. E drept, pianina babei suna ca naiba, mai are doar doua octave care sunt cat de cat ok, cele din centru. In rest, sunetele au luat-o razna. Am reusit totusi sa compun cateva cantece simple. Nu-mi dau seama daca le-am mai auzit undeva sau exista doar in capul meu. Imi pare tare rau ca nu am acordat pianina - se face deja un an de cand stam aici si tot nu am acordat-o. M-am gandit ca e scump. Oricum, in doua luni plecam de aici, deci adio pianina autentica. E neagra si, probabil, destul de veche. August Forster.
   Ma uit pe Google si aflu ca e nemtesc. Dau si de un site, unde pot sa aflu varsta pianului, dupa serie. Cica e din 1930-1940. Oau! Cred ca valoreaza ceva, dar cine se apuca sa mute mastodontul asta? Las' ca-mi iau eu orga pentru calculator. Si daca am chef de o pianina adevarata, merg la Piticesti si cant. Ma gandesc de cate ori am fost acasa la ai mei si nu m-am atins de pian...Hmm, la un moment dat nici nu mai observ ca exista.
   Poate ajung si eu ca micul Mozart. Nu mi-ar placea totusi sa compun slagare. Mai degraba as vrea sa fac muzica de film. Ca Yann Tiersen (Amelie) sau Thomas Newman (muuulte, American Beauty). Eeeeh, visez si eu... 
0

Din gandurile lui Tampila (3)

Azi nu am plecat la munca pentru ca am avut o misiune mai nobila decat munca: a trebuit sa manac cel putin o treime din fructele si legumele din frigider, ca sa nu se strice. E pacat de ele, are dreptate Orfanu. Asa ca m-am oferit eu. A trebuit sa ramana si Molecula, sa pregateasca salata. A facut una uriasa, de abia incapea in castron. A incercat sa inghesuie in ea tot ce s-a putut. Eu am spalat ciresele si capsunile, o parte doar, ca n-am cum sa le mananc pe toate. Acum mi s-a umflat burta de la legume si fructe, dar parca tot mi-e foame.

luni, 16 iunie 2008

0

Raceala si inca un personaj

  Ma incearca de cateva saptamani o raceala. Nu racesc rau, dar nici nu scap de simptome. M-am saturat de ea. Din cauza ei ma simt tare ciudat. Poate e si din cauza tigarilor. M-am hotarat sa fac un experiment: incerc sa nu mai fumez. Nu stiu daca voi reusi, dar cel putin incerc. Acum fumez ultima tigare pe ziua de azi, impreuna cu un Fervex cam calai. Nu pot sa renunt asa, brusc.
  Daca peste doua zile ma simt mult mai bine, o sa ma gandesc serios sa renunt la fumat. O sa-mi lipseasca, dar parca mai de pret e starea mea de bine. Si cum, sa nu mai merg eu in parc sa citesc si sa fumez? Sau sa ma opresc din plimbari pe o banca, la umbra, si sa fumez o tigara in timp ce admir o cladire scorojita de vreme?
  Apropo de scorojit, azi m-am uitat mai atent la ziduri, la garduri, la pietre, la tot ce mi-a iesit in cale, dar nici urma de alti Porcushori, Copii calare pe magari sau alde de-astea. Nu stiu cat timp va trece pana il voi vedea pe urmatorul personaj din Albumu' lui Tampila. As vrea sa vad macar unul pe saptamana, sau hai, unul pe luna, dar imi dau seama ca nu e chiar atat de simplu. Apar foarte rar, si atunci trebuie sa fii pe faza.

   Am iesit in seara asta cu Bruno si mi-a mai venit in minte un personaj. E drept, unul mai mic. Un batranel handicapat sau putin nebun, sau poate amandoua. Vai, dar toate personajele mele sunt intr-o ureche! Batranelul asta e imbracat ponosit si isi face veacul pe garduri de piatra sau pe canalizarea in forma de T de langa o curte frumoasa. Nu am habar unde sta,chiar asa, unde sta? Cand e mai frig, isi pune o bascuta veche care ii ascunde carliontii incaruntiti. Cred ca a fost un barbat prezentabil la vremea lui, pentru ca si acum are trasaturi placute. Alteori il intalnesc pe o banca in Cismigiu, sta si mestereste la tot felul de chestii. Dar, oriunde l-as intalni, are intotdeauna cu el un radio mic la care asculta muzica sau mai stiu-eu-ce.
   Locul lui preferat e canalizarea in forma de T, pentru ca acolo il vad cel mai des. Ziua mai face un ban maturand gradinile oamenilor, carand diverse lucruri sau ajutand la croitoria de la strada. Cand merge, arata ca o papusa stricata care isi misca haotic bratele si picioarele. Astazi cara o matura dupa el, dar nu am reusit sa vad unde se duce, pentru ca Bruno tragea tare de lesa.
   Ne salutam de fiecare data si uneori mai vorbim, dar nu reusesc sa inteleg ce imi spune, pentru ca bolboroseste cuvintele. Prima data am intrat in vorba cu el cand a fugit Bruno din parc. Mosul mi-a aratat incotro a luat-o si eu l-am urmarit in fuga. Ca l-am prins abia acasa, asta e alta poveste. Dar de atunci, cand il vede pe catel, il dragaleste cu tot felul de vorbe neinteligibile.
   Nici el nu cerseste, desi dupa imbracaminte ai zice ca e boschetar. Cel mai simpatic arata atunci cand sta cocotat pe canalizarea in forma de T si asculta radioul. Poate intr-o zi am sa ii fac o fotografie.

duminică, 15 iunie 2008

0

Albumu' lui Tampila - Fara nume


Pai cam asta ar fi ultima poza. Nu seamana cu celelalte, am mai spus. Am stat si m-am gandit daca sa o pun in album sau nu, dar adevarul este ca imi place tare mult. Este printre primele poze pe care le-am facut pe film, dar nu asta este motivul. Intre timp, au aparut o gramada de poze cu reflectii. Copaci, oameni, cladiri, toate par mai interesante fotografiate intr-o balta. Acu' cativa ani le apreciam, ma rog, erau si mai putine. Acum m-am plictisit de ele pana peste cap. Si totusi, poza asta imi place la fel de mult. Nu toata lumea intelege ce e cu ea. Pe scurt, este o reflectie in zapada topita. Simplu...

Gasesc destul de greu poze pentru albumul meu... Dar si cand dau de una faina, bucuria e mare. N-am mai gasit ceva interesant de vreo jumatate de an. Nici macar nu le vanez. Majoritatea mi se ofera. E vorba si de noroc, si de atentie, si de moment...
0

Albumu' lui Tampila - Inima de cartof


Aicea lucrurile sunt foarte clare. Nu mai trebuie sa va explic nimic. Doar ca nu am gasit eu cartoful asta inimos, ci este meritul Elizei. Draga de ea, l-a pastrat in congelator pana s-a scofalcit de tot. Mai bine il punea in pamant, poate rodea alti cartofi la fel ca el. Sau poate ieseau si alte forme, mult mai nastrusnice. Eh, n-o sa stim niciodata ce gene miraculoase ascundea acel cartof, pentru ca a murit inghetat. Eu l-am gasit cand inca era in putere, si i-am facut o poza. Asa, ca sa ne amintim de el si mai incolo. Aici sta melancolic pe veranda de la Cisnadie, privind inca o data lumea inainte de a se intoarce in congelator.
0

Albumu' lui Tampila - Omul-copac




    Gata, m-am hotarat sa pun toate pozele care mi-au mai ramas din album. Mai sunt doua. Sau trei. A treia nu este totusi ca celelalte, asa ca ma gandesc daca sa o pun sau nu.
    Ei, dar sa revin. Copacul ciudat. Trebuie sa fii chior sa nu vezi ca are doi ochi si o gura hidoasa, cu un rictus la coltul drept. Da, dar asta nu e tot. Are si o mana stanga. Asta da copac ciudat. Daca ajungeti prin Prejmer, il puteti vedea la marginea satului. Nu pot sa va spun exact care dintre margini.
    Trebuia sa urmarim Caravana clatitelor, dar eu m-am oprit intrigat cand am vazut copacul asta. Ceva mi se parea in neregula, dar nu mi-am dat seama imediat ce anume. M-am tot invartit in jurul lui si pana la urma mi s-au deschis ochii. Piticu o luase inainte, noroc ca intre timp mi-am cumparat si eu un aparat mai mic, sa nu i-l mai cer tot timpul lui Piticu. Era sa ma pierd de grup, dar a meritat. Nu vezi toata ziua un om care a fost vrajit si s-a transformat in copac.
0

Albumu' lui Tampila - Copilul calaretz




    Este a cincea, a CINCEA oara cand incarc aceasta poza. Pe bune!! Daca apas pe Backspace, functioneaza ca un Back la pagini. Ma intorc la nu stiu ce pagina dinainte si pierd poza. E a cincea oara. De fiecare data, ca un facut, am apasat pe tasta blestemata, si am pierdut tot. De patru ori am fost atenta sa nu mai repet greseala (ca prima data nu se pune), dar tot am comis-o. Oare acum o sa reusesc sa public totusi postul ? Daca nu revin, DA, AM REUSIT !!

        Nu, nu am reusit. S-a intamplat si a sasea oara. Incredibil, nu? Cred ca e ceva in neregula cu poza asta, altfel nu-mi explic. Deci, Copilule calaretz, vad ca esti tare greu de prins. Ia sa fiu mai atenta, poate o sa te vad alunecand ca o umbra si disparand de pe peretele ala igrasios. Dar nu, cred ca te-am prins acolo pentru totdeauna. Chiar daca cei mai multi nu vor crede ca existi. Dar eu iti vad obrajii bucalati si parul cretz. Dupa corp, nu poti fi decat un copilas. Si te vad suit pe un animal micutz care, dupa cum ii arata urechile, sunt aproape sigura ca este un magarus. O sarma iesita din perete sta pe post de zabala.
      Pe Copilul calaretz l-am intalnit la Medias. Este una dintre putinele poze pe care le-am facut atunci, pentru ca am stat doar o ora, intre doua trenuri. Pe acelasi perete, cineva scrisese cu creta "Salvatorul", probabil inainte ca tencuiala sa fie inundata de igrasie. Hmm, poate ca nimic nu este intamplator.     
0

Cum am putut sa uit acest personaj?

   Da, cum am putut sa-l uit? Tocmai pe boschetar nu l-am bagat in lista personajelor mele... El este cel mai apropiat ca localizare, pentru ca doarme intre usile de la intrarea in bloc. Ma rog, dormea, pentru ca mosii de pe scara au reusit sa-l alunge. Batalia a fost grea, dar uite ca rautatea lor a triumfat in cele din urma. Cred ca este cel mai de treaba si normal boschetar pe care l-am cunoscut vreodata.
   S-a aciuat pe aici la scurt timp dupa ce ne-am mutat in bloc. Venea seara tarziu, dupa 10, ca sa nu deranjeze locatarii. Isi cumpara ceva de la chiosc, salam cu paine sau pateu, manca in fata blocului, apoi fuma o tigara si se culca. Eu mai coboram cu Bruno pe la 10 sau 11 si il vedeam. Ma saluta si imi deschidea usa de fiecare data. In scurt timp am inceput sa ne salutam. Buna - buna. Imi ura Noapte buna. Sau ma intreba ce mai face catzelul. Ne mai intalneam seara pe strada, el venea de cine stie unde cu boccelutele in spate. Nu mi-a cerut niciodata bani sau mancare. Si nu l-am vazut nici macar o data cu vreo sticla de bautura. Deci era un boschetar deosebit. Din pacate, mirosea destul de rau, dar era cam singura chestie pe care puteai sa i-o reprosezi. Se multumea cu spatiul dintre cele doua usi de la intrare, n-a vrut niciodata sa intre in scara.
   Ei, dar in scurt timp s-au alertat mosii comunisti, stapanii de drept al blocului. Au inceput sa cheme Politia, sau coborau pe la 10, inainte sa se culce in paturile lor comfortabile, si-l alungau. Un mos mai intreprinzator - "politistul" scarii - a pus yala si la prima usa. Cobora la ora 10 seara sa verifice daca usa este inchisa. Cum ni s-a parut stupid, eu si Claudiu o lasam intotdeauna deschisa, mai ales seara tarziu. Astfel, boschetarul a continuat sa doarma intre usi, iar mosii au continuat cu razboiul. E incredibil ce a putut sa le treaca prin capetele lor seci. Intr-o zi au turnat apa intre usi, se facuse o balta si o mocirla de nedescris. Dar cea mai tare idee a fost cand au imprastiat var sau nu-stiu-ce praf alb pe jos, pe care toata lumea il lua pe talpile pantofilor si il ducea in case. Scara blocului arata jalnic. Nu ne vedea sa credem. Toata lumea normala la cap injura si bombanea. Claudiu a scris chiar o nota mare, pe care a lipit-o pe usa de la intrare: "Rezultatul rautatii convertit in prostie". Nu stiu nici acum cine a fost autorul acestei magnifice idei. Dar sunt cativa suspecti...
   Ma rog, peste iarna boschetarul si-a gasit o alta scara de bloc, ca n-a mai venit. A reaparut insa acum, de vreo saptamana. Bineinteles, a reinceput si razboiul. Ieri seara i-am deschis usa, dar cand m-am intors spre dimineata, plecase. Probabil l-au alungat, din nou. Ma gandesc sa-i facem o cheie de la prima usa. Mosii astia nebuni banuiesc ca cineva ii deschide usa, dar nu s-ar gandi in veci ca boschetarul are si cheie.
   Sarmanul, nu cere mai mult decat petecul acela de ciment, si nici pe ala nu este lasat in pace. Ce suflet poti sa ai sa il alungi pe amaratul asta, tu, un om care ai avut de toate in viata, si n-ai fost nevoit niciodata sa duci o astfel de viata meschina. Ma gandesc cu amaraciune ca n-am facut mai nimic pentru omul asta. Ar trebui sa ma interesez, poate vreo organizatie umanitara il poate ajuta cumva...
 
0

Inca doua personaje

    Mi-am dat seama ca pe langa blocul meu mai sunt cel putin doua personaje interesante. Poate nu ascund povesti promitatoare ca oamenii de la coltul strazii, dar cine stie?
    Prima este o baba nebuna. Nu stiu cati ani are, dar la o privire mai atenta pare sa aiba mai putini ani decat i-ai da initial. Este cocosata, are parul valvoi si pare sa aiba vreo 70 de ani. Dar, cu toate acestea, conduce. Da, conduce. O Dacia Nova! Prima oara am observat-o iarna asta, cand a nins de a inecat strazile din Bucuresti. Iesise afara in niste sosoni colorati, cu capul lui Mickey Mouse itindu-se la varfuri. Matura zapada de pe o masina, dar am crezut ca ori e masina vreunei rude, ori mai castiga si ea un ban. Asa imbracata, arata super haios.
    Ei, dar in primavara am vazut ceva nemaivazut: observ o Dacia alba care mergea foaaaarte incet. Suspect de incet, asa ca m-am uitat mai atent. A luat curba inceeeet si a parcat. Iar din Dacie cine coboara? Baba. Nu mi-a venit sa-mi cred ochilor. Baba conduce?? Oaaau! Nu stiu daca sa-l numesc curaj sau nebunie. Probabil cea de-a doua varianta. Doamne fereste sa te intalnesti cu ea in trafic. Nu vreau sa ma gandesc la urmari!
   Intre timp si-a facut loc de parcare pentru handicapati. Mintali?? Si povestea nu se termina aici. Si-a vopsit pe capota masinii o cruce neagra. S-o pazeasca pe ea sau pe ceilalti soferi?? Am incercat odata sa intru in vorba cu ea, dar mi-am dat seama destul de repede ca nu pot lega o conversatie coerenta. Sau n-am avut eu destula rabdare...

   Despre al doilea personaj nu sunt prea multe de spus, decat ca este un poponar bataran. Se vede de la o posta ca este gay, pentru ca intra la categoria "femeie". Arata insa foarte interesant. Ma face sa ma intreb care este viata lui, ce lucreaza, ce ganduri are, cum este o zi obisnuita pentru el. L-am intalnit prima data la chioscul din coltul strazii. Toata lumea se uita ciudat la el. Ma rog, chiar aveau de ce, pentru ca iesea in evidenta cu trasaturile si gesturile efeminate, cu parul lui galbui in dezordine, cu hainele ciudate, un pic dezlanate, cu geanta atarnata de umar.
   Ultima data l-am vazut cu un prieten mai mic de statura, probabil "barbatul". Au coborat dintr-o masina scumpa, o marca "pentru cunoscatori". Nu-mi vine acum numele, desi forma logo-ului imi staruie pe retina.
   Ma gandesc ca gay-ul ar fi cel mai usor de abordat dintre toate personajele din zona. Poate ca el ar sta de vorba cu mine. Nu stiu sigur, zic si eu. Cine stie, poate ca si el este nebun...

   Mereu am avut o curiozitate ceva mai mare legata de gay. Nu mi-am satisfacut-o nici acum, pentru ca nu am cunoscut indeaproape niciunul. Ma rog, stiu pe cineva, care e un tip chiar dragut, dar nu prea recunoaste ca este gay. Deci cu atat mai putin vorbeste despre asta. Mor de curiozitate sa aflu cum este viata lui, ce gandeste, ce framantari are, cum se combina si alte de-astea. Dar nu as putea sa il intreb asa, direct. 
   Hmm, as putea sa fac un proiect fotografic pe aceasta tema. Cu ocazia asta as putea sa cunosc mai indeaproape si viata unor gay. Caci asta ma intereseaza, in primul rand. Dar oare vor accepta sa le fac poze? Poate ca nu vor avea incredere in intentiile mele... Desi am o fatza care, de obicei, inspira incredere. Pai daca nu incerc o sa raman la stadiul de intrebari...

sâmbătă, 7 iunie 2008

0

Albumu' lui Tampila - Porcushorul

       

    Pe Porcushor l-am vazut intr-o zi cand treceam pe o strada cu case frumoase. Ma privea de deasupra unui geam, dintre crapaturile tencuielii. Mi-am dat seama ca e un porcushor din cauza botului si a corpului grasutz. Avea si doi ochisori rotunzi si o coditza. Ceva neobisnuit pentru un porcushor, avea si par scurt si cretz, dar asta il facea si mai simpatic. N-am mai trecut demult pe acea strada...Sper sa il gasesc tot acolo, deasupra geamului, cu capul intors inspre mine. Daca n-au renovat intre timp casa.

joi, 5 iunie 2008

0

Oameni de la coltul strazii

   Am cateva personaje care se invart in jurul strazii mele si pe care as vrea sa le cunosc mai bine, poate chiar sa le fac cateva fotografii. Dar asta mai pe urma. Intai si inatai am niste curiozitati personale legate de viata lor.
   Pentru inceput, este omul care sta des la fereastra care da spre strada, sta sprijinit pe pervaz si se uita la oameni, la masini. Fereastra are perdele foarte murdare, candva cred ca au fost albe, dar acum sunt de un gri mizerabil. Uneori, langa el stau si cei doi caini ai sai, doi cockeri negri. Stau in afara ferestrei, pe pervaz, si observa miscarea canina din zona.
    Apoi, este batranul in scaun cu rotile. Nu stiu unde locuieste, dar ziua il vad de obicei in cateva locuri: langa cioschiul din colt, unde sta la bauta cu un amic mai tanar, despre care o sa vorbesc mai incolo. Stau si fumeaza, beau bere sau vodca, si vorbesc tot felul de chestii. Subiecte de actualitate, din cate am putut surprinde, tragand cu urechea. Cand nu are cu cine sa stea de vorba, sta langa semafor, pe carosabil. E un mod de a cersi, probabil, desi nu l-am vazut niciodata cersind cu adevarat. Nu se plimba printre masini, intinzand mana. Sta pur si simplu la semafor, incurcand banda de stanga, si se uita la oameni, la masini, tot ca si domnul de pe pervaz. De multe ori am vrut sa intru in vorba cu el, dar nu am facut-o. Nu stiu ce m-a retinut, poate faptul ca sunt fata, si nu baiat. Mi-e teama de ce o sa zica, probabil. Alteori ajunge mai departe, la distanta de cateva strazi. Intr-o seara am vazut un cadru memorabil cu el. Stateam in statie si asteptam autobuzul, era iarna, cred. El venea in carucior pe mijlocul strazii, fara sa-i pese de masinile din spate. Unele il claxonau si il ocoleau. Era beat, probabil, dar momentul a fost extraordinar. Venea pe strada intunecata, luminat din spate de farurile masinilor, autobuzul se vedea si el in fundal, si mi-am zis: uite un cadru grozav. L-am consemnat in minte si probabil n-o sa-l uit prea usor.
    Prietenul lui este un tanar un pic nebun, care sta impreuna cu bunica lui intr-o casa de pe colt. Baba asta ar fi al treilea personaj care mi-a trezit interesul. Intr-o seara cand il plimbam pe Bruno m-a oprit si am stat de vorba. 20 de minute, cred, timp in care am aflat ca are vreo 11 caini, ca a fost cantareata la opera, ca are un nepot care aduna cainii de pe strazi si ii aduce acasa.     M-a chemat pe la ea sa-mi arate poze de cand era tanara. M-a intrebat ce lucrez si, cand i-am zis ca sunt fotograf la un studio, a exclamat: "Dar de ce, mama, nu ai facut si tu scoala? Daca faceai o facultate castigai si tu mai bine!". Cred ca a fost una dintre cele mai amuzante replici pe care le-am auzit. Ei, si m-am hotarat sa-i duc ceva de mancare, dar uite ca am vazut-o numai in momente in care plecam de acasa. Si parea ca nu ma mai recunoaste. Inca nu am reusit sa ma duc pe la ea. Poate nici nu mai stie ce a vorbit cu mine. Poate o sa se uite chioras si o sa i se para suspect ca vreau sa vin pe la ea. Nu stiu cum va fi...dar merita sa incerc.
    Am tras cu ochiul printr-o spartura in poarta si am vazut in curte o rulota, iar baba tocmai inchidea usa. Un alt mister...Sper ca nu locuieste acolo, sarmana! Nu am vazut nici cei 11 caini de care mi-a vorbit. Poate or fi in casa... Uite o gramada de intrebari care nu stiu daca isi vor gasi vreodata raspunsul. Dar ar putea fi inceputul unei povesti foarte interesante...
0

Din gandurile lui Tampila (2)

   Oare unde isi fac nevoile jandarmii care pazesc Nuntiatura Papala? E o casa tare frumoasa, pe Pictor Stahi, o strada unde locuiesc eu momentan. Pana in august, de fapt, ca dupa aia ne da afara. Deci trebuie sa rezolv misterul pana in august, ca dup-aia nu stiu cat de des o sa mai trec pe aici.
   Am observat eu o galeata in spatele gheretei lor, oare acolo fac pipi si caca? Intr-o seara l-am vazut pe unul dintre jandarmi carand galeata si aruncandu-i continutul ceva mai departe, langa un gard laturalnic, unde s-a instituit de ceva vreme o groapa de gunoi. Mi-a fost nu-stiu-cum sa ma duc pana acolo si sa inspectez continutul galetii. Curiozitatea n-a fost chiar asa de covarsitoare. Deci ramane intrebarea...

N-am aflat, desigur. Ba s-au mai strans si alte intrebari de acelasi fel - unde isi fac nevoile cei care lucreaza in gheretele cu bilete RATB, sau in chioscurile de la statiile de metrou care nu au toaleta publica, sau soldatii care pazesc focul vesnic ore in sir. Desigur, as putea sa merg direct la ei si sa ii intreb, dar parca imi place sa pastrez misterul...

miercuri, 4 iunie 2008

0

Despre motivatia in fotografie

    M-am gandit astazi la fotografiile pe care as vrea sa le fac. Ma rog, m-am gandit la asta in fiecare zi, de fapt. Mi-as dori sa fac fotografii mai bune, insa nu vreau ca asta sa devina un scop in sine. E o granita fina, cea dintre fotografia de placere si fotografia de ambitie, ca sa-i spun asa. Devine un fel de cursa pentru imagini senzationale, care sa-l dea pe spate pe privitor, si care sa-i asigure fotografului un loc de cinste intre stelele fotografiei contemporane. Adica sa devina o mica vedeta, ale carei lucrari sa fie urmarite cu sufletul la gura de fani. "Oau, ce taaare e poza asta. Apreciez foarte mult lucrarile tale. Spune-ne, cum ai realizat-o??".
    Cunosc cel putin o persoana care face poze pentru "glorie". Ma intreb cum o fi sa te lasi prins in jocul asta, sa te gandesti febril ce anume sa mai pozezi, ce subiecte tari sa mai gasesti, ca sa te mentii in top. Pentru ca daca ibntervine o pauza mai lunga, lumea deja incepe sa se intrebe: "Ce i s-a intamplat? Nu mai are inspiratie? Gata, a renuntat?". Nivelul asteptarilor creste, trebuie sa vii intotdeauna cu ceva mai bun. Ma rog, nu e nimic rau in a fi competitiv. Pana la urma asta te ajuta sa cresti.
    Cred ca e rau cand nu mai faci fotografie din pasiune, dintr-o pornire sincera si entuziasta, ci procesul se transforma intr-o cursa pentru imagini tari. Uite in punctul asta nu as vrea sa ajung.
Nu spun ca e rau sa te gandesti la o idee super tare, care sa te scoata din anonimat. Asta mi se pare chiar bine, e bine sa gandesti, sa iti pui creativitatea la incercare. Adevarul e ca mai toate s-au spus in fotografie, aproape toate subiectele par epuizate, incat a veni cu ceva nou, diferit si nemaifacut pare o utopie. De aceea, a te gandi la o idee tare e o provocare in sine. Poate ca, pana la 70 de ani, acea idee geniala va tasni de undeva. :)
    Dar e rau ca motivatia sa vina doar din dorinta de a deveni faimos. Oare gresesc? Ma intreb cate lucrari tari s-au nascut din aceasta ambitie, si doar din ambitie. Hmmm...trebuie sa mai disec problema.
    E ca si cum as vrea sa-mi fac un portofoliu tare si ma gandesc: oare ce poze ar da bine? Si ma duc sa fotografiez tigani, bolnavi, nebuni, oameni din inchisori, sau tot ce as considera eu ca ar fi un subiect mai acatari, chiar daca in realitate nu ma intereseaza deloc ce viata duc oamenii aia, ce ganduri si necazuri au. Transform intregul proces intr-unul rece, calculat, subordonat ambitiei mele de a-mi face un portofoliu bun. Nu ajung de fapt sa-i cunosc pe oamenii aia, de fapt nici nu ma intereseaza. Tot ce vreau e sa fac pozele si sa plec, sa ajung acasa si sa le selectez pe cele mai tari, apoi sa le postez pe net, ca sa vada populatia ce lucrari grozave am mai facut.
   Mai sunt concursurile, cum era cel de la NG. Una dintre teme era "Periferii urbane". Cunosc mai multi fotografi care s-au hotarat sa mearga intr-o expeditie foto pana intr-o zona insalubra, orice ar aduce a periferie dom'ne, ca sa faca si ei poze pentru concurs. Desi in mod normal ei nici n-ar fi tentati sa calce pe acolo. Dar deh, un concurs era un prilej bun de a-si testa mana, 2-3 ore petrecute intr-o periferie poate le-ar fi adus niste poze senzationale, in functie de noroc.
   Trebuie sa recunosc acum ca, o vreme, am gandit si eu ca un concurs e o motivatie in sine, adica te impulsioneaza sa mai faci niste poze. Ai o tema data, iti iei aparatul si iesi la hoinarit, poate pica ceva. Acum imi dau seama insa cat de gresit am putut sa gandesc. Pozele tebuie sa le faci cu sufletul, dintr-o pornire sincera catre un subiect, si nu din cand in cand, din dorinta de a obtine o poza buna. Oau, astia de la F9 chiar mi-au aranjat mai bine gandurile si conceptiile referitoare la fotografie. Vad acum mult mai limpede, mult mai clar, am inceput sa nu mai am dubii asupra a ceea ce cred referitor la fotografie. Parca nici nu ma mai intereseaza atat de mult rezultatul final (pozele), pentru ca am inceput sa simt unele lucruri. Altfel de lucruri. Nu ma mai grabesc sa-mi insfac aparatul si sa plec pe strazi, m-am relaxat, o iau mai moale. Ma gandesc la un subiect, il diger. Nu mai vreau sa pozez subiecte care nu ma intereseaza, vreau sa ma aplec asupra celor care imi starnesc intrebari. Nu mai vreau sa tratez lucrurile cu superficialitate, vreau sa inteleg mai bine ce se petrece.
    

duminică, 1 iunie 2008

0

1 iunie

     Azi am fost in Cismigiu. Si a fost chiar fain, in ciuda aglomeratiei de nedescris (de obicei evit sa intru in parc in week-end, dar azi am facut o exceptie). Cum astazi a fost si votarea primarilor, petrecerea copiilor a fost ca-n povesti - a durat de dimineata pana tarziu, si oriunde te duceai se intamplau tot felul de chestii. Ii auzeam pe parinti vorbind ca e incomparabil mai frumos decat anul trecut. Sa nu fie deci nici o legatura cu votarea ? :) M-am plimbat printre copii, m-am amuzat alaturi de ei, am stat pana m-a doborat foamea. Si am facut fotografii. Nu lucrurilor evidente, ci am incercat sa surprind bucuria din jur. Ma uit acum pe fotografii si mi se par destul de aglomerate. Cred ca as fi fericita sa selectez macar 10 dintre ele...
    Am nimerit si la o reprezentatie de teatru, dar de data asta m-am dus in fata si m-am asezat pe iarba, si acolo am ramas. Nu s-au mai intamplat evenimente neprevazute si nici o rupere de randuri. Parca n-au mai fost nici atatia fotografi amatori. Oamenii se bucurau senin, fara sa agite cu dexteritate telefonul mobil sau cate un sapun obosit. Probabil pentru ca majoritatea erau cu copiii si erau deja satui de cate poze le facusera odraslelor. In schimb, au sosit nelipsitii fotografi profesionisti, fata de care incep sa am o miiiica aversiune. Si imi vine sa scot un "ciiiiih" atunci cand ii vad scotand la iveala tunurile (adica tele-urile alea mari). Iar astia chiar le aveau maaari de tot (oare simt nevoia de a umbla cu chestii dintr-astea pentru ca, pe undeva, le lipseste lungimea optima??). Era si o tipa care se batea cu ceilalti fotografi in lungimea tunului. M-am uitat la ea, la expresia "cool" pe care o afisa, si m-am gandit la ce spunea Ufo despre duritatea fotografelor. Uneori se vede insa lipsa de naturalete, dorinta de a parea mai puternica, mai stapana pe situatie. Sau este oare un reflex de aparare in fata armatei de fotografi masculi si a presiunii pe care acestia o exercita, poate inconstient, asupra unei femei?
    Hmm... Ma gandesc la cum m-am comportat eu de-a lungul vremii. Da, recunosc, uneori am adoptat si eu un aer "cool", poate superior, pentru ca ma simteam nesigura intr-un mediu necunoscut. E un mod de a face fata presiunii. Acum ma gandesc ca se vedea de fapt. Sau nu? Poate ca am ajuns sa percep asta tocmai pentru ca am trecut de aceasta etapa si acum pot sa recunosc aceleasi "simptome" cand le vad la altii.
    Oare in ce etapa ma aflu acum? Pai cred ca m-am decis sa fiu eu, sincera, deschisa, spontana. Zambesc si e mult mai usor sa intru in legatura cu oamenii. Nu ma mai intereseaza sa par superioara. Ba chiar incerc sa arat mai putin decat stiu. E chiar nostim sa te prefaci ca habar n-ai de unele chestii si sa ii vezi pe ceilalti cum reactioneaza.
     Da... si mai erau si fotografii-barbati, pe care incep sa nu ii mai simpatizez deloc, cand ii vad cata importanta dau muncii pe care o fac... Saracii, poate ca unii dintre ei sunt chiar ok, dar imi las intuitia sa-i descopere. Pe multi ii recunosti dupa ochi, dupa zambet, n-ai cum sa gresesti cand vezi o persoana faina. Sufletul ii izbucneste din privire, din mimica, din suras. Restul...nici nu vreau sa am de-a face cu ei. 
     Am inceput sa ii observ si chiar ma amuza asta. Ma uit la aparatele lor, la cat de seriosi sunt, la pozitiile pe care le iau cand fotografiaza, la cum relationeaza unii cu altii. Erau doi care isi periau reciproc obiectivele cu o pensula. Unul statea foarte cracanat si era total absorbit de munca pe care o facea. Mi-a parut rau ca nu aveam aparatul la mine. Daca mi-ar fi reusit fotografia, ati fi ras cu lacrimi.
     Din cauza lor nu cred ca o sa-mi mai cumpar in veci un tele. De fapt am cam renuntat de ceva timp la idee. Inainte imi doream foarte mult unul, dar incep sa constat ca nu am nevoie de el. Poate ca voi pierde cateva fotografii bune pentru ca am fost prea departe, insa prefer sa lucrez cu un wide-angle -ma aduce mai aproape de oameni, de sufletul lor. Si-asa, de patru ani ma descurc ok si fara tele, doar n-o sa ma intorc din drum tocmai acum, cand am inceput sa inteleg unele lucruri.
0

Albumu' lui Tampila - Cerbul



     
      Probabil trebuia sa-l prezint pe Cerb de la bun inceput, pentru ca a fost prima fotografie din albumul meu, facuta pe vremea cand Piticu lucra cu un aparat pe film. Trebuie sa recunosc ca nu am observat imediat ce intruchipa de fapt acest arbore ciunt si gaunos. Ceva mi s-a parut insa foarte interesant la el, asa ca i-am cerut lui Piticu aparatul si am facut o poza. Abia acasa, cand filmul a venit de la developat, am observat ca trunchiul semana destul de bine cu un cap de cerb. I-am vazut gura deshisa si botul intins inainte, ca si cum incremenise intr-un muget prelung, ochiul inchis, coarnele cam micute dar, totusi, se puteau numi coarne. M-am bucurat teribil cand l-am desoperit in fotografie. De atunci am inceput sa ma uit mai atent la lucrurile din jur... Niciodata nu stii ce minunatii pot trece pe langa tine daca nu esti pregatit sa le vezi...

sâmbătă, 31 mai 2008

0

O intamplare mai neobisnuita

    Da... deci mi-am incalcat promisiunea facuta in primul post: am aratat blogul unei prietene dragi. N-am rezistat tentatiei, pentru ca ea este una dintre putinele persoane care stiu de pitici si, mai ales, de pozele lui Tampila. Si nu i se pare o nebunie, ci chiar intra cu placere in lumea asta virtuala.
    In rest, nu simt impulsul de a-mi face cunoscute gandurile. Scriu pentru mine si e super ok. Chiar incepe sa-mi placa, am mai spus asta deja? Azi n-am reusit sa scriu, desi am vrut, pentru ca CINEVA a folosit netul mobil toata ziua. Iar eu in word nu imi mai scriu gandurile in veci. Nu-mi face nici o placere. Casetuta asta de blog parca e magica, imi aseaza mult mai bine gandurile si cuvintele. Da oare si dependenta ? Asta voi afla, probabil, in timp...
    Acum, acel CINEVA - pe care sunt suparata ca si-a sters contul de pe hi5 din motive foarte clare!! - s-a culcat, iar mie mi-a venit pofta sa mai scriu un pic. Nu mult, ca mi-e somn - e 2 noaptea.
    Ieri cautam un sens zilei. Nu stiu daca poate fi catalogat astfel sau nu, insa ceva s-a intamplat; ceva neobisnuit, chiar. In sensul (hi!) ca nu ti se intampla asa ceva in fiecare zi. Tocmai eram incurcata in niste mesaje pe mess ca suna cineva la usa. Prelung si enervant. Soneria noastra are un sunet ingrozitor, te rascoleste pana in maruntaie. Deschid un pic nervoasa si dau de un vecin cam pe la 70 de ani. Ma intreaba daca am un barbat in casa. Nu inteleg din prima ce vrea sa zica. Imi explica apoi ca nevasta-sa a cazut in baie si nu se mai poate ridica. Sau mai bine zis, ca el nu o poate ridica. Cum, la ora respectiva, se pare ca eram singura persoana disponibila de pe scara, m-am oferit voluntar sa-l ajut. Ca tot ma laud eu in stanga si-n dreapta ce fortoasa sunt. Ei, uite ca venise momentul sa-mi testez puterea. Cand ajung insa in baia cu pricina si o vad pe nevasta... mi se cam taie elanul, pentru ca sarmana avea peste 100 de kile. Avea, se pare, o boala de oase, ca mai multe n-am putut scoate de la mos. Oricum, era evident ca o dureau foarte tare picioarele, pentru ca tzipa de fiecare data cand incercam sa o miscam. Cred ca era si un pic nebuna, dar nu ma mir, avand in vedere starea in care se afla...de cine stie cat timp... Of, sarmana! Am incercat sa o ridic, insa cum ea nu ajuta deloc, era ca si cum incercam sa ridic un bolovan de 120 de kile. Mosul parea lipsit total de forte, pentru ca nu era de prea mare ajutor. Cum era evident ca n-o puteam ridica, am propus sa o taram pana in dormitor. Nici asta nu s-a dovedit a fi usor. Eu o trageam, dar era atat de grea, incat a trebuit sa ma proptesc strasnic cu un picior in tocul usii de la dormitor si cu celalalt in dulapul de langa usa, si abia asa am reusit sa o aducem in camera. Mosul a propus sa o asezam si in pat. Parca era nebun, nu vedea ca abia reusisem sa o taram pana acolo! Ei, dar uite ca minunea s-a produs, ne-a ajutat si ea un pic cu picioarele, si am reusit, cu chiu cu vai. Nu mai spun ca, pentru a o aseza totusi intr-o pozitie normala, fara sa-i atarne picioarele din pat, a trebuit sa ma urc efectiv PE pat si sa o trag inspre perna.
     Privita dintr-un unghi pragmatic, situatia era destul de comica. Daca as fi fost intr-o comedie noir, cu siguranta spectatorii s-ar fi prapadit de ras vazandu-ma. Dar din pacate era un fapt cat se poate de real, si foarte trist. Ma uitam la femeia aia care suferea enorm, incat nu mai reusea sa articuleze cuvinte omenesti; abia intelegeam ce spunea. Am mangaiat-o pe fata, i-am strans mainile, nu stiam ce as mai putea face intr-o asemenea situatie. M-am uitat prin camera si am vazut fotografii vechi in care aparea ea, mult mai tanara si chiar frumoasa, as putea spune. M-am uitat din nou la ea, cea de acum, si m-am ingrozit. Era ca o epava. Mi s-a parut ca ingana ceva: nu mai vreau sa traiesc. Poate ca mi s-a parut, pentru ca nu intelegeam mai nimic din ceea ce spunea. A fost foarte trist, cumplit de trist.
    In nici o jumatate de ora, am facut o febra musculara teribila, ma durea tot spatele, si am realizat ca mi-am fortat puterile la maxim, ba chiar mai mult. Dar uite ca am reusit. Nu e o realizare personala, nu sunt mandra de ea, sunt doar bucuroasa ca omul e capabil de mai mult in situatiile limita. Si cu siguranta ar face fata si unor situatii mai putin intense, daca nu s-ar mai smiorcai atata ca nu e-n stare, ca nu poate, ca i-e teama, bla bla.
    Ma intreb cum fac fata asistentii sociali atator cazuri de oameni bolnavi, necajiti si, cel mai probabil, singuri. Si-au pierdut si ei, la fel ca si doctorii, compasiunea si mila? Banuiesc ca multi se aventureaza in aceasta activitate dintr-o poirnire sincera si altruista (n-am descoperit inca avantajele si beneficiile pe care le poate avea un asistent social...desi, daca stau mai mult sa ma gandesc, poate apar cateva...) , dar oare ce se intampla pe parcurs? Daca nu devii un pic imun la asemenea situatii, banuiesc ca e destul de greu sa continui. Sau isi extrag oare energia necesara pentru a continua tocmai pentru ca ajuta efectiv oamenii cu probleme? Si au multumirea ca schimba ceva in bine? Iar asta ii ajuta sa mearga mai departe... Nu stiu... poate o sa intru odata in vorba cu un asistent social, sa vad ce gandeste. Si o sa revin cu raspunsuri.
    Eu una nu stiu cum m-as descurca... Singurul domeniu - care vine cu "mila" la pachet - in care as putea sa lucrez ar fi politia animalelor, care oricum nu exista la noi. As avea o satisfactie teribila sa ii arestez pe ticalosii aia care chinuie animelele. Asta m-ar ajuta probabil sa nu capitulez.

vineri, 30 mai 2008

0

Albumu' lui Tampila - Elefantelul




      Da....revenim la album. Astazi, elefantelul din telina.

      Piticu fotografia intr-o zi o telina la studio, eu eram pe-aproape si, deodata, l-am vazut. Statea cuminte, culcat pe labele (picioarele?) din fata, cu trompa atarnandu-i luuuung pana jos. I-am vazut chiar si urechiusa. Era doar un pui mic de elefant, putin trist ca telina aia va fi cumparata de cineva si gatita, iar el va disparea pentru totdeauna in oala cu supa. Ma bucur ca l-am vazut eu inainte sa dispara fara urma, nevazut si nestiut de nimeni. Nu e de-a dreptul uimitor ?!

      PS: Cred ca doar pentru mine este uimitor. Toti cei care au vazut poza pana acum au zis ca da, e intr-adevar un elefantel acolo, dar ca arata destul de scarbos, cu toate radacinile alea. I'm sad :(
0

Tot ce as vrea eu sa fac

O sa incep o lista cu tot ce as vrea eu sa fac, si o sa tot adaug pe masura ce apar noi dorinte. Ordinea este aleatorie, in functie de "stream of ideas".
Daca reusesc sa fac ceva... o sa trec acolo BIFAT !! (s-o vad si pe-asta!)

1. Sa ajung odata la cursurile alea de street dance, si nu doar o data;

2. Sa iau brevetul de scufundator (macar prima etapa);

3. Sa invat sa calaresc (un cal, of course)  si sa ma plimb macar o data prin padure, calare;

4. Sa sar cu parasuta;

5. Sa fac bungee-jumping (mi-a promis odata cineva, dar m-a lasat cu ochii-n soare);

6. Sa invat sa schiez mai bine;

7. Sa merg la un bazin sa inot;

8. Sa merg ceva mai des pe munte, sa fac trasee, sa stau la cort (acum nu merg aproape deloc);

9. Sa imi termin odata site-ul!!!;

10. Sa realizez macar un exemplar din "creatiile" mele pentru care am idei. Ma refer la lucrusoarele mele din portocale, biscuiti si alte chestii comestibile. Macar asa, sa vad ca au prins viata, chiar daca n-o sa fac o afacere din asta;

11. Sa mai cant la pian. L-am lasat balta de tot;

12. Sa-mi cumpar o orga electronica;

13. Sa ma apuc candva sa compun piesele care imi suna in cap. Dar mi-e teama ca n-o so fac niciodata;

14. Sa ma apuc sa pictez. Sau, mai bine zis, sa invat sa pictez. Cred ca as picta naiv. Candva aveam un oarecare talent pentru asta...sau poate mi s-a parut;

15. Sa invat mai bine italiana si franceza. Poate si spaniola? Hmm, germana e prea mult;

16. Sa ma las de fumat? Inca nu...

17. Sa-mi cumpar un aparat foto nou si, poate, echipament de studio.

VA URMA...
1

Vreau un sens pentru aceasta zi

      Cred ca-mi place chestia asta cu blogul. Ma gandesc ce sa mai scriu. Si observ ca, pentru prima data, reusesc sa duc un gand pana la capat, fara sa ma pierd in ramificatii. Probabil caseta asta in sine ma face sa fiu ceva mai coerenta, ma ajuta sa-mi termin o idee. Imi place.
      In timp ce-l plimbam pe Bruno in dimineata asta, ma gandeam pentru a nu stiu cata oara ce sa fac cu aceasta zi care abia a inceput. Cum sa-i dau un sens. Ma gandesc la asta de fiecare data cand am o zi libera. Daca lucrez...e altceva, ziua nu imi mai apartine, cel mult seara...
      Deci, cum sa dau un sens zilelor mele libere? si de fapt, ce anume le-ar face sa aiba un sens? Sa fii multumit la sfarsitul zilei ca ai facut ceva in cele 12-14 ore in care ai fost treaz, sa-ti spui: uite, ziua asta nu a trecut degeaba, pentru ca am facut aia si aia...
      Ceea ce ma duce cu gandul mai departe, la sensul pe care il are de fapt viata unui om. Mda, e o intrebare veche, dar din pacate nu exista un raspuns care sa ma multumeasca. Poate ca voi gasi propriul meu raspuns, cine stie ?
      Deci, ce as putea face ca aceasta zi care mi se asterne inainte sa aiba un sens? Hmmm... Probabil ar trebui sa ma apuc de lucrurile pe care vreau sa le termin, cum ar fi site-ul meu, cartile pe care as vrea sa le citesc, pozele pe care ar trebui sa le pun pe stock, si lista continua.      
      Mi-am facut mai demult o lista luuunga cu tot ce as vrea eu sa fac. Oare pe unde o fi? Cred ca nu am bifat nici pana acum mare parte din acea lista. Poate o caut, sa vad ce s-a ales de ea. De fapt, as putea sa imi fac o lista noua, poate intre timp s-au mai schimbat dorintele.
      Si totusi, un sens acestei zile... Cred ca site-ul meu ar fi cea mai buna alegere, ar fi cazul sa lucrez un pic la el, nu? Daca as avansa cate putin in fiecare zi, l-as termina mai devreme sau mai tarziu. Stiu, stiu, inca nu ma simt cu adevarat pregatita. Nu am facut inca fotografiile cu adevarat bune, si poate de-asta ezit. Ar trebui totusi sa-i dau o forma, cu tot ce am eu mai bun acum....si sa adaug ulterior, pe masura ce apar fotografii noi (sper eu, mult mai bune).
      Ce-as mai putea face azi? Sa dau cu aspiratorul...ce activitate idioata! As prefera sa nu mai fac niciodata curat. N-am niciodata chef de asta, mi se pare ca imi rapeste timp pretios. Dar, care timp pretios? As face oare altceva mai bun cu timpul respectiv? De multe ori sfarsesc intr-o activitate banala, doar asa, ca sa treaca timpul. Si constat la sfarsitul zilei ca mai bine faceam curat, macar in felul asta ar fi fost ordine in jurul meu... In alte zile ies cu prietenii. Da, sunt fericita de multe ori cand fac asta. Dar e doar un surogat de sens, imi inchid ochii pentru moment, apoi ii deschid si constat ca mai trebuia sa se intample ceva in ziua respectiva, ca nu e de ajuns...
      Da, sunt suparata pe mine ca-mi pierd timpul aiurea. Macar de n-as constientiza lucrul asta, tot ar fi o treaba. Dar imi doresc totusi un sens, si lipsa unui sens ma face nefericita in fiecare zi in care am facut numai lucruri banale, doar asa, sa-mi umplu viata asta cu ceva. Nu pot s-o mai tin mult asa, suparata pe mine. Trebuie sa rezolv cumva situatia, nu?
      Ce as mai putea face? Poate o sa merg in parc sa citesc. Asta da, suna bine. Am o carte fff interesanta - Letting go of the camera - pe care cred ca o voi citi de 2-3 ori. Acum incerc sa o termin macar o data. :)

joi, 29 mai 2008

0

Albumu' lui Tampila - Monstruletzul




      Da, imi doresc de mult sa am un album cu fotografii facute de mine. Ce, numai Piticu sa faca poze? Uite ca am si eu ceva de aratat. O sa-mi fac un album numai al meu, Albumu' lui Tampila, adica, cu lucruri pe care doar eu le vad. Pacat ca nu le vad in fiecare zi. Nu m-as mira sa nu le inteleaga nimeni, cu exceptia prietenului meu, Natangu. Pentru toti ceilalti trebuie sa le explic.

      Monstruletzul:  am fotografiat odata apa din Cismigiu. Abia mult mai tarziu am observat fiinta ciudata care ma privea din unduirile apei, cu botul ei de hipopotam. Am decupat-o din poza mai mare si i-am dat un nou sens doar ei, straniei fapturi. Piticu, sa stii ca nu am lucrat nimic in PS. Ce, nu ma crezi??

     Revin: Eliza mi-a semnalat ca in capul monstruletzului este un altul mai mic, ca un fel de broasca. Daaa, este acolo!
0

Teatru in strada si circ in public


       Asta-seara am nimerit, intamplator, la o reprezentatie de teatru in strada, pe tapsanul din fata Teatrului National. Cred ca piesa trecuse deja de jumatate, dar fiind vorba de ceva abstract, nu conta chiar atat de mult momentul in care nimereai acolo.

        Spectatorii formau un cerc mare in jurul actorilor, iar unii se asezasera confortabil pe iarba - mi-a placut atmosfera, asa ca m-am asezat si eu jos. Chiar nu-mi venea sa cred ca pot gasi astfel de momente si in blazatul Bucuresti. In primele randuri, oamenii fotografiau cu ce aveau la indemana - aparate profi, compacte, dar si cu telefonul. Declansau incontinuu, imortalizand fiecare miscare a actorilor. Nu trece mult si in scena este adusa o platforma. Ca la un semn, randul se rupe, oamenii, brusc impacientati, inainteaza in spatiul pana atunci liber, cercul se strange. Ma mut si eu ceva mai incolo, tot pe iarba. Nu dureaza mult si grasani in pantaloni scurti, urmati de fete-pitzi cu telefonul mobil, se reped inca si mai aproape de actori. Ceilalti oameni, suparati ca nu mai vad nimic, se bulucesc si ei in fata, si uite-asa se alege praful de atmosfera relaxata dinainte. Si totul de la platforma aia, nu puteau sa n-o includa in piesa ?!

        In cateva secunde, atmosfera atat de placuta incat parea ireala, semanand cu stilul occidental de a gusta un spectacol, s-a transformat in ceva confuz, haotic. Oamenii s-au bulucit de-a valma, sa prinda locuri cat mai in fata, randurile s-au strans sufocant, micul farmec al acelei ore a pierit strivit de imbulzeala. M-am ridicat siderata de pe iarba si m-am refugiat pe o banca sa fumez o tigara. Damn, mi-au stricat din nou micul moment de fericire.

       Chiar nu ne putem bucura cu seninatate, cu relaxare de ceva frumos? Chiar nu se poate fara imbulzeala, fara lupta pentru locul cel mai bun, fara nesimtirea asta crasa fata de cel de langa tine ? Langa mine erau doi tineri francezi si i-am auzit minunandu-se de stilul asta romanesc, de a da navala si de a musca fara jena din spatiul altuia, din bucuria linistita si senina a celui de langa.

      Spectacolul s-a terminat cu procesiunea unor papusi uriase, care s-au plimbat prin fata pe la TNB, si bineinteles ca multimea de gura-casca-fotografi le-a urmat ca un alai de nunta. Spiritul de turma si setea de noutate i-a unit pe oameni intr-un mars prostesc. Din pacate, nu e vorba aici de devorarea unui happening cultural, nu e vorba de foame de cultura, de nou, de frumos. E vorba de o curiozitate natanga fata de orice lucru iesit din tipare care se intampla in viata acestor oameni blazati. Dau buzna, se calca in picioare pentru a casca gura ca la circ. Fac poze pentru a se lauda apoi pe Facebook la ce eveniment nemaipomenit au asistat. Mica portie de cultura la care au luat parte le foloseste oare la ceva? Devin oare un pic mai educati, un pic mai atenti? Vor ezita ei data viitoare cand vor simti impulsul de a se napusti in fata, cat mai in fata, cu justificarea ca TREBUIE sa fotografieze? Eu una ma indoiesc.

Papusile gigantice - teatru de strada in Bucuresti



0

Mi-am facut blog

       In seara asta de sfarsit de primavara (29 mai) m-am hotarat sa-mi fac blog. Nu stiu daca are legatura sau nu cu faptul ca am fumat. Cert este ca, pe drum, am gandit mult mai profund decat in ultimele luni. Si m-am gandit, what the hack?? Imi place sa gandesc, imi place sa scriu, partea proasta e ca nu pot sa-mi adun gandurile intr-o forma coerenta. La un moment dat ma opresc din gandit, pentru ca ma simt coplesita de ideile care vin de-a valma si isi pierd orice logica. Cand incerc sa scriu intr-un jurnal e si mai rau. Frazele nu mai tin ritmul ideilor, se creeaza o ambuscada de nedescris, incep cu o idee si ajung, invariabil, la melodramatisme, asa ca intr-un final ma dau batuta.

       Ma intreb cum fac scriitorii astia: isi incetinesc fluxul gandurilor in ritmul scrierii, sau e ca o frenezie care ii aduce intr-o stare sublima, in care nu se mai pot opri din scris ? Pe mine, frenezia asta ma blocheaza. Gandurile se ramifica, iar ramificarile se ramifica la randul lor, si ma simt ata de coplesita incat renunt la a mai scrie.

       Cred ca de-asta mi-a venit ideea asta geniala de a-mi face blog: incerc sa pun o oarecare ordine in idei. Poate voi reusi. E (aproape) ultima chestie pe care o incerc. Desi am primit adineauri un soft-minune pentru scris jurnale. Daca nu merge cu blogul, o sa incerc cu softul respectiv.

       Ma gandesc sa tin acest blog doar pentru mine. Nu sunt sigura ca mi-ar placea ca prietenii mei sa-mi citeasca postarile - poate ca o sa am chef sa scriu niste tampenii, niste ineptii pe care n-as avea altfel curajul sa le formulez. :) TOTUSI, cheful de a scrie si ambitia de a pastra o coerenta in gandire sunt motivate de micul gand ascuns ca cineva ma va citi, cine stie cand sau cum, dintr-o pura intamplare.